Totalul afişărilor de pagină; © Copyright 2012-2015 Vlad. Mischevca: Toate drepturile rezervate

23 mar. 2015

În Găgăuzia - o nouă sfidare a Legii privind Drapelul de Stat
O nouă sfidare a Drapelului de Stat

În cadrul alegerilor başcanului  din UTA Găgăuză (22.03.2015) la intrarea unor secții de vot, la cererea candidatului susținut de Moscova Irina Vlah, a fost arborat drapelul Federaţiei Ruse. Fapt confirmat printr-o plângere către Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei și către poliție a candidatului Nicolae Dudoglo (http://infoprut.ro/37763-provocare-la-alegerile-din-gagauzia-steagul-rusiei-arborat-in-fata-sectiilor-de-vot.html ).
Din sursa foto: Gagauzinfo.md http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=17259 constatăm că: alături de Drapelul de Stat al Republicii Moldova şi cel al UTA Găgăuzia a fost arborat (în centru, pe locul de frunte!) şi drapelul Federaţiei Ruse.
Suntem impuşi să ne autosesizăm şi să reiterăm respectul faţă de Simbolurile de Stat ale Republicii Moldova pe întreg teritoriul naţional. Reamintim, că în 2010 a fost adoptată Legea despre Drapelul de Stat, iar la 7 martie 2013 a fost promulgată Legea nr. 32 privind Stema de Stat a Republicii Moldova, iar la 3 mai Legea a şi fost publicată în Monitorul Oficial. Legea privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova stipulează, printre altele:
Articolul 8. Arborarea alături de drapelele altor state
    (1) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Republicii Moldova, cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite, numai împreună cu Drapelul de Stat şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
    (2) În cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul Republicii Moldova, Drapelul de Stat are prioritate şi va ocupa locul de onoare, iar dimensiunile liniare ale altor drapele nu vor depăşi dimensiunile liniare ale Drapelului de Stat. Fiecare drapel de stat va fi arborat pe catarg sau hampă proprii. Poziţia corectă a Drapelului de Stat faţă de celelalte drapele este prevăzută la anexa nr. 3. Drapelele altor state se arborează în condiţii egale, în ordinea alfabetică a denumirii ţărilor în limba de stat a Republicii Moldova.
    (3) Arborarea Drapelului de Stat la manifestările care se desfăşoară sub egida organizaţiilor internaţionale se face potrivit reglementărilor şi uzanţelor internaţionale.
    (4) În locurile unde se arborează Drapelul de Stat poate fi arborat şi drapelul Uniunii Europene.
    Articolul 9. Arborarea alături de alte drapele din Republica Moldova
    (1) În cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu alte drapele naţionale, teritoriale, corporative sau private din Republica Moldova pe teritoriul Republicii Moldova, Drapelul de Stat va ocupa locul de onoare, iar dimensiunile liniare ale altor drapele nu vor depăşi dimensiunile liniare ale Drapelului de Stat. Poziţia corectă a Drapelului de Stat faţă de celelalte drapele este prevăzută la anexa nr. 3. (…)
(3) Pe teritoriul Republicii Moldova pot fi arborate numai drapele şi alte însemne vexilare înregistrate oficial de Comisia Naţională de Heraldică în Armorialul General al Republicii Moldova.
Legea despre drapelul de stat din 2010 stipulează respectul faţă de acest simbol:
„(1) Cetăţenii RM şi străinii aflaţi în RM sunt datori să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. (3) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice şi persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligaţi să asigure utilizarea corectă, demnitatea şi integritatea acestuia. (4) Utilizarea Drapelului de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Drapelului de Stat prin murdărire, pătare, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de faţă de masă, husă de scaun, draperie etc. atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie”.
Astfel, arborându-se drapelul de stat al Rusiei în cadrul scrutinului local, autorităţile UTA Găgăuzia sfidează legislaţia ţării, care stipulează (Legea nr. 217 din 17.09.2010 privind „Drapelul de Stat al Republicii Moldova” şi Legea nr. 86 din 28.07.2011 „Cu privire la simbolurile publice”, intrată în vigoare pe 01.01.2012) temeiul prevederilor legale ale arborării drapelelor pe teritoriul R. Moldova.
Suntem obligaţi să luăm atitudine faţă de această acţiune cu tentă politică din Comrat pentru a reitera respectul faţă de Simbolurile de Stat ale Republicii Moldova, fiind necesar de a curma pe orice cale defăimarea la adresa Drapelului de Stat (inclusiv prin ingerinţa simbolurilor statelor străine) şi a promova o atitudine respectuoasă, corespunzătoare normelor internaţionale şi legislaţiei naţionale (Legea despre Drapelul de Stat, Legea despre Simbolurile Publice, Legea despre Stema de Stat) faţă de Stemă, Drapel, Imn.


Chişinău, 23 martie 2015.

dr., conf. Vlad MISCHEVCA, membru al CNH.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu