Totalul afişărilor de pagină; © Copyright 2012-2015 Vlad. Mischevca: Toate drepturile rezervate

21 mai 2013

O nouă profanare a Stemei de StatSESIZARE
(O nouă profanare a Stemei de Stat)

Către Comisia Naţională de Heraldică

Jurnaliştii de la Jurnal.TV (dl Viorel Mardare din echipa „Ministerul Adevarului”) au plasat recent în reţeaua de socializare Facebook o mostră de abordare neadecvată şi jignitoare la adresa Stemei de Stat, motivându-şi acţiunea, deloc hăioasă sau originală, cu gândul, că: „dacă pe stema Republicii Moldova, în loc de un bou, ar fi un motănaș, noi am fi mai buni, mai zâmbitori, mai drăgălași, mai inteligenți și mai pufoși.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151515167442354&set=pb.674522353.-2207520000.1369814276.&type=3&theater


Autorul postării -   Viorel Mardare ·(26 februarie 2013) a comentat pe larg „opera” sa heraldică, numind-o „PATRIA MEAU!”
Până în dimineaţa zilei de 21.05.13 au fost făcute 23 de distribuiri, care au întrunit cca 230 de aprecieri a acestei imagini prelucrate a Stemei R.Moldova cu înlocuirea scutului central printr-o fotografie a unei pisici.
Am sesizat această încălcare a legislaţiei naţionale chiar din prima accesare:
Vlad Mischevca : gluma proasta si cade sub incidenta Legii din 3.05.2013 despre Stema de Stat a R.M. asa ca te poti trezi cu o amenda... Vezi Monitor.oficial sau suna Comisia Nat.Heraldica...”
Vlad Mischevca:  nu ma mai mira ca la noi nu se cunoaste nici legea nici masura... inca odata va recomand sa consultati legislatia si nu dexul. avem trei legi despre simbolurile publice.. 2010-2013.... inteleg ca ati vrut sa fiti ca de obicei haiosi.. dar pentru Stema Tricolor lumea sia dat si viata .. A fost un sfat.
Însă autorul – dl Mardare – a ignorat sfatul, afirmând: „Refuz sa cred ca acest motan simpatic poate batjocori.”
Suntem impuşi ca să ne autosesizăm şi să reiterăm respectul faţă de Simbolurile de Stat ale Republicii Moldova. Reamintim, că la 7 martie 2013 a fost promulgată Legea nr. 32 privind Stema de Stat a Republicii Moldova, iar la 3 mai Legea a şi fost publicată în Monitorul Oficial. Această Lege stipulează, printre altele:

„Articolul 3. Respectul faţă de Stema de Stat
(1) Cetăţenii Republicii Moldova şi străinii aflaţi în Republica Moldova sînt datori să manifeste respect faţă de Stema de Stat şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acesteia.
(3) Utilizarea Stemei de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Stemei de Stat prin murdărire, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, sfărâmare, deteriorare, înlăturare neautorizată, călcare în picioare sau alte acțiuni care aduc ofensă acesteia, atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie.
Articolul 10. Restricţii la utilizarea Stemei de Stat
(1) Se interzice utilizarea Stemei de Stat:
a) sub orice formă, într-un conflict armat la care Republica Moldova nu este parte;
b) ca mărcă de fabrică sau de comerţ ori ca element ale acestei mărci;
c) ca bază pentru elaborarea însemnelor vexilare, heraldice, faleristice şi uniformistice ale unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi ale celor corporative şi private, exceptînd anumite cazuri de interes naţional stabilite de Comisia Naţională de Heraldică.
(2) Se interzice publicitatea:
a) neautentică, ce conţine date care nu corespund realităţii în ce priveşte dreptul de utilizare a Stemei de Stat;
b) amorală, care discreditează Stema de Stat.

Articolul 12. Însemne aluzive la Stema de Stat
(1) Se consideră însemne aluzive la Stema de Stat:
...
g) acvila cruciată (aigle tenant dans son bec une croix) sau elemente heraldice identificatoare ale ei, indiferent de smalturi, de modificarea desenului şi a atitudinilor heraldice, de prezenţa sau lipsa accesoriilor din gheare şi a scutului de pe piept.
(2) Însemnele aluzive la Stema de Stat, simbolizînd statalitatea Republicii Moldova, pot fi utilizate în însemnele heraldice, vexilare, faleristice şi uniformistice naţionale, teritoriale, corporative şi private, precum şi ca elemente ale designului public în conformitate cu rigorile ştiinţifice, în condiţii care respectă demnitatea lor şi numai cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.”

Pentru prima dată Ziua Stemei de Stat a fost sărbătorită oficial la 27 aprilie a.c., în cadrul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, dar cu părere de rău continuă abordarea trivială şi defaimătoare la adresa acestul Simbol naţional.
Constatăm că, această postare cade sub incidenţa Legii din 3.05.2013 despre Stema de Stat a R.Moldova şi este necesar de a da ripostă atacurilor la adresa Stemei de Stat, fiind necesar de a promova o atitudine respectuoasă, conform normelor internaţionale şi legislaţiei naţionale (Legea despre Drapelul de Stat, Legea despre Simbolurile Publice, Legea despre Stema de Stat) faţă de Stemă, Drapel, Imn.


Chişinău, 21 mai 2013.

dr., conf. Vlad MISCHEVCA, membru al CNH.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu