Totalul afişărilor de pagină; © Copyright 2012-2015 Vlad. Mischevca: Toate drepturile rezervate

30 iul. 2012

Medalia „Pentru menţinerea păcii în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova”




(Proiect)

Medalia se încadrează după forma şi mărimea sa standardelor medalisticii însemnelor departamentale ale Republicii Moldova şi se execută din metal (aliaj tombac de culoarea aurie), fiind compusă din două părţi, cu o structură reliefată în două niveluri.

Aversul, partea din faţă, reprezintă în relief – elementul central plasat în mijloc: conturul hărţii Republicii Moldova – încadrat într-o cunună din două ramuri stilizate de măslin. Toate într-un chenar circular reliefat.
Reversul medaliei reprezintă în relief inscripţia „Pentru menţinerea păcii în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova”, executată în trei rânduri, toate fiind plasate în centru. În partea superioară este o stea în opt colţuri (Steaua militară a RM), iar în partea inferioară – imaginea reliefată a unui Porumbel cu o ramură de măslin în cioc (Porumbelul păcii). Toate fiind încadrate într-un chenar circular reliefat.
Însemnul medaliei se înscrie într-un cerc cu diametrul de 30 mm.
Partea de sus a medaliei are un inel de care însemnul se fixează cu un inel de suspensie, prin care însemnul se prinde de o baretă metalică, de formă dreptunghiulară şi cu colţurile de jos tăiate, îmbrăcată cu o pânză de moar.
Panglica este din moar, lată de 25 mm cu înălţimea de 45 mm, de forma dreptunghiulară cu colţurile de jos tăiate, dungată vertical: Albastru (deschis) - Roşu- Alb – Roşu - Albastru (deschis). Toate au lăţimea benzilor, după cum urmează: 5mm – 2,5mm – 10mm – 2,5mm – 5mm.
Panglica se îmbracă pe o baretă metalică, de forma dreptunghiulară (lăţimea de 24 mm, înălţimea de 45 mm) şi colţurile de jos tăiate. Bareta are fixat pe verso, în partea superioară, un ac de siguranţă pentru prinderea distincţiei de haină.
Înălţimea totală a distincţiei nu depăşeşte 85 mm.
Panglica – având lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 45 mm, este din mătase moarată, îmbinând dungile conform cromaticii Drapelului de Stat în Roşu şi a Drapelului ONU în Albastru (nuanţă deschisă). Culoarea Albă simbolizează apele râului Nistru.
Cele două dungi Roşii – simbolizează colaborarea paşnică a oamenilor militari din cadrul misiunii de pacificare în regiunea Transnistreană, iar Albastru (azuriu deschis) este culoarea specifică ONU şi a păcii.

Nuanţele cromatice recomandate:
Culoarea
Nuanţa
Pantone
CMYK
RGB
HTML

Albastru (azur deschis)
Albastru ONU




Roşu
Vermion
186c
13.100.90.4
204-9-47
#CC092F
Alb
--





Bareta de substituire, pentru port cotidian, se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din moar reprezentând fidel cromatica baretei în original a medaliei, aplicată pe un suport metalic (lat de 25 mm, înalt de 12 mm), care are, pe spate, o agrafă de prindere. Bareta se poartă conform regulamentului, pe partea stângă a vestonului. La uniforma militară se poartă alăturat baretele tuturor distincţiilor, în ordinea descrescătoare a acestora.
Chişinău, 5 iulie 2012.

heraldist - dr. în istorie, conferenţiar Vlad Mischevca, 
designer - Larisa Donca-Mischevca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu