Totalul afişărilor de pagină; © Copyright 2012-2015 Vlad. Mischevca: Toate drepturile rezervate

15 mar. 2016

Omul săptămânii: Vlad Mischevca, istoric



 Ziarul TIMPUL, martie 2016.



Născut la 14 martie 1963, Vlad Mischevca este unul dintre cei mai apreciați istorici contemporani.
În vara anului 1981, Vlad Mischevca, un tânăr modest, dar bine școlit, absolvent (cu medalie de aur) al școlii medii din orășelul Dondușeni, având deja experienţa unui an de activitate în câmpul muncii, completa cererea de a fi admis la examenele de admitere la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova. Astfel, la 21 august, era deja emis ordinul de înmatriculare la facultate. Ceva timp mai târziu, pe 25 septembrie 1981, este ales șef al grupei academice nr. 1. Au urmat anii de studenţie, de muncă asiduă și rezultatele nu s-au lăsat așteptate în van: în anul 1986, domnul Vlad Mischevca încheia cu menţiunea Magna cum laude studiile la facultate și era repartizat în calitate de „tânăr specialist” la prestigiosul Institut de Istorie al Academiei de Știinţe.
Numele istoricului Vlad Mischevca este binecunoscut specialiștilor nu numai din Republica Moldova, dar și din alte state din Europa de Sud-Est. Se poate afirma cu certitudine că cercetările acestuia, bazate pe un larg spectru de surse istorice atât publicate, cât și inedite sunt inovatoare și deschid noi perspective pentru cercetări ulterioare. Pentru activitatea sa prodigioasă istoricul Vlad Mischevca a fost decorat cu distincţii guvernamentale, diplome, premii academice și menţiuni.
Este cercetător ştiinţific, coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică de pe lângă preşedintele Republicii Moldova (a fost preşedinte al acestei comisii între anii 1995–1997 şi vicepreşedintele ei în perioada 1998-2008), cât şi a numeroase societăţi ştiinţifice din ţară şi de peste hotare. Este autor a peste 70 de articole şi studii (inclusiv zece cărţi publicate la Chişinău, Iaşi, Salonic, Atena), printre acestea numărându-se şi cartea „Simbolurile Ţării Moldovei”, sponsorizată şi lansată de către Biroul Relaţii Interetnice în anul 2010 - Proiect realizat în cadrul Congresului IV al Diasporei moldoveneşti.
Redacția TIMPUL îi urează sănătate și puteri pentru munca asiduă pe care o face! La mulți ani, doctore!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu