Totalul afişărilor de pagină; © Copyright 2012-2015 Vlad. Mischevca: Toate drepturile rezervate

15 iul. 2016

Câteva observaţii heraldice cu privire la pretinsa panglică a „Sf. Ştefan”





Constatăm, că mai bine de un sfert de veac în Republica Moldova continuă bătăliile heraldice, polemicile în jurul Simbolurilor naţionale. Un nou atac la Tricolor sau, mai bine zis, o diversiune a „moldoveniştilor” locali se prezintă lansarea recentă a noului „simbol care va uni toți locuitorii din Republica Moldova. Panglica - Sfântului Ștefan - este una de culoare roșie care are pe ea imaginea capului de bour, simbol al Ţării Moldovei, dar și a Sfântului Gheorghe în chip de luptător care învinge dragonul”. http://sputnik.md/moldova/20160713/7989057.html




Autorii uită sau mai bine zis nu cunosc legile şi principiile ştiinţei istorice heraldice, care acordă primordialitate într-o  panglică (eşarfă) culorilor şi nu imaginii grafice. Iar culorile naţionale sunt cele stipulate în descrierea oficială a Drapelului de Stat (albastru-galben-roşu).

  • Se pretinde ca “panglica în memoria lui trebuie să împace reprezentanții tuturor taberelor politice din țara noastră.” – Nu poate să-i împace un Simbol nou inventat cu pretenţii politice, bazat pe invenţii heraldice…

  • La întrebarea „La ce îi trebuie Moldovei panglica Sfântului Ștefan” (?) – nu poate fi decât un răspuns bazat pe cunoaşterea istoriei naţionale şi a tradiţiilor heraldice. Chiar nu-i vedem rostul şi oportunitatea acestui nou simbol, plăsmuit în laboratoarele „patrioţilor” locali.

  • Este numit „Simbol centrifug” – într-adevăr poate deveni un simbol de la care îţi vine să fugi, deoarece rolul Unificator al unui simbol naţional rezidă şi se poate baza doar pe o tradiţie istorică veritabilă şi nu una mitologică.

  • Uzurpând (plagiind) imaginea Capului de bour din Stema de Stat a României, combinată cu efigia eclesiastică a Sfântului Gheorghe, pe un fundal roşu (vişiniu) – se încearcă încă o tentativă de a obţine capital politic din memoria lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care nu a instituit şi nici nu a purtat asemenea panglici. Acest inventat simbol Nu poate fi confundat cu singurul simbol vexilologic, păstrat până în prezent de la marele voievod –  Steagul liturgic din 1500, brodat cu fir de argint şi de aur şi îl reprezintă pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe stând pe tron, ţinând o sabie, cu mânerul în mâna dreaptă şi cu vârful în stânga (până la 1917 s-a aflat în posesia mănăstirii athonite Zografu).



  • Se creează o confuzie faleristică, deoarece în medalistica europeană există demult deja panglici ale „Sfântului Ştefan”:

1) Ordinul Sf. Ștefan (Ordine di Santo Stefano Papa e Martire) a fost instituit de către Marele Duce de Toscana Cosimo I în memoria victoriei asupra trupelor franceze (bătălia de la Montemurlo, 1 august 1537). Crearea Ordinului - la 2 august 1561 (a coincis cu a doua zi după o nouă victorie a toscanezilor, 25 de ani mai târziu). La 22 decembrie 1817 statutul Ordinului a fost confirmat și reînnoit de către Marele Duce Ferdinand al III-lea. După anexarea Toscanei de către Regatul Sardinia, în 1859, decorarea cu Ordinul Sf. Ștefan Mucenic nu se mai produce. De remarcat culoarea roşie a panglicii (eşarfei) acestui ordin.





2) Iar în Imperiul Habsburgic Maria Theresia (1764) a instituit pentru Ungaria ordinul Sf. Ştefan (Ritterorden vom Heiligen Stephan)
După al doilea război mondial, Ordinul a încetat să mai existe, dar după moartea lui Otto von Habsburg, șeful casei de Habsburg, în 2011, succesorii săi au fost de acord să transfere gestionarea ordinului în întregime în mâinile statului maghiar, și astfel vechea decoraţie a fost reconstruită ca fiind cel mai mare ordin al Ungariei sub numele Ordinului Sf. Stephen (Magyar Királyi Szent István-rend). Culoarea panglicii (eşarfei) este Roşu – flancat cu verde.


„Din câte s-au spus de către oamenii care merită să fie apreciaţi – zicea Părintele Iachint al Putnei –, Ştefan cel Mare a creat o epocă pentru întreaga Europă. A creat valori şi a ştiut să apere valori…” Să ştim, deci, a le preţui şi păstra şi să Nu inventăm simboluri (panglici) impostoare la umbra slăvitului Voievod (chiar dacă unii se pretind a fi „voievozi”).

dr. Vlad MISCHEVCA (ex preşedintele Comisiei Naţionale de Heraldică)
Chişinău, 15.07.2016.